Για να επιλέξετε το πάπλωμα που σας ταιριάζει, θα χρειαστείτε απάντηση στα ακόλουθα θέματα:

  1. Τι κλίμα έχει ο τόπος διαμονής σας και άρα ποια είναι η μέση θερμοκρασία του σπιτιού σας
  2. Αν σας αρέσει το σκέπασμά σας να είναι ελαφρύ ή βαρύ
  3. Αν έχετε κάποια αλλεργία

Η θερμοκρασία του σπιτιού σας

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε προτεινόμενα togs*/gsm** ανάλογα με τη θερμοκρασία του σπιτιού σας:

Θερμοκρασία (σε βαθμούς Κελσίου) Προτεινόμενα TOGs* Προτεινόμενα Gsm**
17ο20ο 3 – 6 480-560
13ο-17ο 6 – 10,5 600-660
8ο – 13ο 10,5 – 13 680-720
2ο – 8ο 13 – 15 740-800

* μονάδα μέτρησης βάρους πουπουλένιων παπλωμάτων
** μονάδα μέτρησης βάρους παπλωμάτων

Το βάρος του παπλώματος

Αν σας αρέσει το πάπλωμα να είναι βαρύ, προτιμήστε ένα μάλλινο πάπλωμα ή ένα κουβερτοπάπλωμα μια και αυτά έχουν το μεγαλύτερο βάρος. Για εσάς που βρίσκετε ενοχλητικό το «πλάκωμα» από τα σκεπάσματα, θα προτείναμε τα πουπουλένια παπλώματα και ειδικά αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό πούπουλου στη γέμισή τους. Τα πουπουλένια παπλώματα φημίζονται ως τα πιο ελαφριά, λεπτά και ζεστά παπλώματα. Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στα παπλώματα 4 εποχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο τον χρόνο καθώς αποτελούνται από 2 παπλώματα, ένα ελαφρύ και ένα πιο βαρύ, που ενώνονται: Το ελαφρύ πάπλωμα θυμίζει κουβερλί και χρησιμοποιείται την άνοιξη, το πιο βαρύ είναι κατάλληλο για το φθινόπωρο και ενώνοντας και τα δύο μαζί, έχετε ένα ζεστό πάπλωμα κατάλληλο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πιθανές αλλεργίες

Αν και πλέον οι κατασκευαστές επεξεργάζονται τα παπλώματα ώστε να είναι όλα υποαλλεργικά, είθισται να μην συστήνονται τα πουπουλένια παπλώματα σε ανθρώπους με αλλεργίες ή σε μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε τα μάλλινα παπλώματα, τα οποία θεωρούνται η πιο υγιεινή επιλογή ή τα λευκά παπλώματα που λόγω της συνθετικής τους γέμισης είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσουν κάποια αλλεργία.

Οι ποιότητες των παπλωμάτων

Λευκά Παπλώματα

Η εσωτερική τους γέμιση μπορεί να είναι είτε α) από φυσικό υλικό είτε β) από συνθετικό.

Α) Γέμιση από φυσικά υλικά

Πούπουλο και Φτερό: Είναι φυσικά υλικά που προέρχονται από πτηνά, όπως η χήνα και η πάπια. Το πούπουλο είναι το πιο μαλακό μέρος που βρίσκουμε στο λαιμό και στο στήθος του ζώου, ενώ το φτερό είναι πιο σκληρό και συναντάται στις εξωτερικές  στοιβάδες του. Τα πουπουλένια παπλώματα είναι πολύ λεπτά και ελαφριά. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του πούπουλου σε σχέση με το φτερό  μέσα σε ένα πάπλωμα, τόσο πιο ζεστό και πιο μαλακό είναι. Από την άλλη όσο περισσότερο φτερό έχει στη γέμισή του, τόσο πιο βαρύ είναι. Επιπλέον, τα πούπουλα της χήνας είναι γενικά μεγαλύτερα από της πάπιας και παγιδεύουν περισσότερο αέρα  μεταξύ τους, προσφέροντας πιο άνετο, ανάλαφρο και ζεστό ύπνο.

Μαλλί: Φυσικό υλικό ιδανικό για να κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, μια και το μαλλί έχει την ιδιότητα να κρατάει μακριά την υγρασία και να αναπνέει.  Είναι υποαλλεργικό και απωθητικό στα ακάρεα και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικό ως επιλογή για παιδικό πάπλωμα.

Μετάξι: Είναι φυσική ίνα με ανθεκτικότητα και ρύθμιση της θερμοκρασίας, που σημαίνει πως μας κρατάει ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι. Απορροφά την υγρασία και είναι ιδανικό για πιο ελαφρύ σκέπασμα.

Το εξωτερικό ύφασμα των λευκών παπλωμάτων μπορεί να είναι από Βαμβάκι, Βαμβάκι-Περκάλι, Βαμβακοσατέν που είναι φυσικά υφάσματα ή από Microfiber, που είναι συνθετικό.Στα φυσικά περιβλήματα σημαντικό ρόλο παίζει το πόσες κλωστές έχει στην ύφανση το ύφασμα. Όσο πιο πολλές οι κλωστές, τόσο και πιο πυκνή η σύνθεση, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να βγουν ίνες της γέμισης προς τα έξω (downproof).
Τα λευκά παπλώματα προτείνουμε να χρησιμοποιούνται πάντα με παπλωματοθήκη.

Β) Γέμιση από συνθετικά υλικά

Τα συνθετικά υλικά που συναντάμε συνήθως στην γέμιση των παπλωμάτων είναι Polyester, Microfiber, και Hollowfiber ή Nanofiber, η δομή των οποίων τα κάνει πολύ αφράτα, εύκαμπτα και ελαφριά. Τα παπλώματα αυτά είναι πλενόμενα και ενδείκνυνται για άτομα που έχουν αλλεργίες.
To Polyester είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη συνθετική ίνα και παράγει παπλώματα με ψημένη βάτα.
Το Microfiber έχει ύφανση από πυκνές ίνες που του δίνουν μια απαλή, μεταξένια αίσθηση. Αυτό το υλικό αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο για όσους είναι αλλεργικοί στο πούπουλο γιατί έχει αντίστοιχη υφή και αίσθηση αλλά δυστυχώς όχι την ίδια θερμική απόδοση.
Το Hollowfiber/Nanofiber έχει ίνες που έχουν κενά μεταξύ τους κάτι που κάνει το πάπλωμα να είναι ελαφρύτερο και να αναπνέει.

Η διαφορά ανάμεσα σε Microfiber, Hollowfiber και Nanofiber:
Η βασική τους διαφορά είναι στην δομή της ίνας, καθώς το microfiber έχει πιο σφιχτή δομή ύφανσης, ενώ στο Hollowfibe συναντώνται κενά μεταξύ των ινών.Και τα δύο υλικά είναι ελαφριά, αλλά αν συγκριθούν μεταξύ τους το microfiber είναι ελαφρώς βαρύτερο από το hollowfiber.Και τα δύο είναι μαλακά και ζεστά υλικά, αλλά το Microfiber έχει πιο μεταξένια και πολυτελή αίσθηση.Οι ίνες Nanοfiber είναι 3 φορές πιο λεπτές από την συνηθισμένη ίνα, που το καθιστούν εξαιρετικά απαλό, ελαφρύ και εύκαμπτο.

Συμβατικά Παπλώματα
Εσωτερικό γέμισμα: πολυεστερική ψημένη βάτα, υποαλλεργική. Μπορεί να προσφέρει μέγιστη θερμική απόδοση 8-9 Tog.
Εξωτερικό ύφασμα (ποικίλει γεγονός που επηρεάζει και την τελική του τιμή): μπορεί να προέρχεται από βαμβάκι, βαμβακοσατέν, βαμβάκι-περκάλι, microfiber ή polyester.
Τα παπλώματα με βαμβακερό εξωτερικό περίβλημα είναι πιο υγιεινά, ανθεκτικά και επιτρέπουν την αναπνοή του σώματος. Απ’ την άλλη το polyester και το microfiber είναι πιο απαλό και ζεστό, καθώς εγκλωβίζει την θερμοκρασία λόγω της σφικτής πλέξης των ινών του.

Κουβερτοπαπλώματα
Εσωτερικό γέμισμα: πολυεστερική ψημένη βάτα.
Το κάτω μέρος του συνήθως είναι γουνάκι Sherpa ή fleece. Το επάνω μέρος μπορεί να είναι fleece, οικολογική γούνα, suede, βαμβάκι κλπ. Εξαιτίας της ποιότητας των υλικών τους, που στην πλειονότητά τους είναι συνθετικά. Τα κουβερτοπαπλώματα εξασφαλίζουν ζεστασιά και μια απολαυστικά απαλή αίσθηση.

Για βαρύ χειμώνα προτείνεται πάπλωμα 10,5 – 15 tog
Για την φθινοπωρινή/ανοιξιάτικη περίοδο προτείνεται πάπλωμα 3 – 10,5 tog
Για το καλοκαίρι προτείνεται πάπλωμα 3,0-4,5 tog (θυμίζει κουβερλί)

Gsm: Το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο (gsm) είναι ο παράγοντας που βοηθάει στο να διακριθεί το «βαρύτερο» πάπλωμα. Όσο πιο πολλά gsm ζυγίζει, τόσο πιο ζεστό είναι. Τα gsm διαφέρουν ανά τύπο παπλώματος, με τα λευκά παπλώματα να έχουν πολύ μικρότερο δείκτη gsm αλλά να είναι πολύ πιο ζεστά από τα αντίστοιχα με βάτα (πλην των κουβερτοπαπλωμάτων).