Οι κουρτίνες εκτός από να προφυλάσσουν από το φως του ήλιου, συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στη συνολική αισθητική του χώρου για τον οποίο προορίζονται. Το θέμα των χρωμάτων, των υφασμάτων και των σχεδίων έχει να κάνει με το στυλ της διακόσμησης που επιθυμείτε να ακολουθήσετε και εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την τελική σας επιλογή είναι τα ακόλουθα:

Αποφασίστε τον τρόπο κρεμάσματος

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο κουρτινόξυλο ή αν το σπίτι διαθέτει σιδηρόδρομο.
Στο κουρτινόξυλο θα τοποθετήσετε με πολύ μεγάλη ευκολία όλες τις κουρτίνες με τρουκς. Τα τελευταία χρόνια οι κουρτίνες με τρουκς γίνονται όλο και πιο αγαπητές καθώς διατίθενται στην αγορά έτοιμες ραμμένες σε πάρα πολλά σχέδια, ποιότητες, διαστάσεις και εξαιρετικά καλές τιμές. Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι αφαιρούνται πανεύκολα και σε λίγα μόνο λεπτά από το κουρτινόξυλο, ώστε να μπορούν να πλυθούν και να ξανατοποθετηθούν στη θέση τους όσο συχνά επιθυμείτε.

Σε περίπτωση που ο χώρος διαθέτει σιδηρόδρομο, θα επιλέξετε κάποια κουρτίνα με τρέσα. Aποτελεί μια κλασική, διαχρονική επιλογή σε έτοιμες ραμμένες κουρτίνες, με μεγάλη ποικιλία σε διαστάσεις, ποιότητες, χρώματα και τιμές.

Ο κάθε τρόπος κρεμάσματος αντιστοιχεί σε έναν τύπο κουρτινόξυλου. Συγκεκριμένα:

Τρέσα: Οι κουρτίνες με τρέσα αντιστοιχούν σε κουρτινόξυλα – σιδηρόδρομους και για το κρέμασμά τους χρειάζονται ειδικά γαντζάκια/κλιπ.

Τρουκς: Οι κουρτίνες με μεταλλικά ή πλαστικά τρουκς αντιστοιχούν σε κουρτινόξυλα – βέργες. Δεν χρειάζονται κάτι επιπλέον για να κρεμαστούν. Περνάτε την κουρτινόβεργα ανάμεσα από τα τρουκς της κουρτίνας, την ξανακρεμάτε και τελειώσατε.

Τιράντες: Οι κουρτίνες με θηλιές ή τιράντες αντιστοιχούν στα ίδια κουρτινόξυλα με τις κουρτίνες με τρουκς.

Τούνελ: Οι κουρτίνες με τούνελ είναι όπως και αυτές με τις τιράντες αλλά αντί για διακεκομμένες λωρίδες υφάσματος, έχουν μια μονοκόμματη που “κρύβει” το το κουρτινόξυλο ώστε να φαίνεται μόνο η κουρτίνα.

Μετρήστε την επιφάνεια που θέλετε να καλύψετε

Αν και τελευταία χρόνια προκύπτουν όλο και περισσότερες ανατρεπτικές και πρωτοποριακές ιδέες στο πώς να τοποθετήσουμε τις κουρτίνες στο χώρο μας, υπάρχουν κανόνες που παραμένουν πάντα επίκαιροι: Το άνοιγμά μας (παράθυρο ή πόρτα) πρέπει να πλαισιώνεται από τις κουρτίνες μας με τρόπο που θα το αναδεικνύει και δεν θα το «πνίγει».
Έτσι για παράδειγμα, φροντίζουμε να τοποθετούμε το κουρτινόξυλο γύρω στα 10-15 εκ. ψηλότερα από το παράθυρο και υπολογίζουμε και περίπου 15 εκ. από δεξιά και αριστερά (εφόσον ο χώρος το επιτρέπει) ώστε να έχουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά.

Αρχικά λοιπόν, μετρήστε το ύψος από το σημείο κρεμάσματος μέχρι το πάτωμα. Ανάλογα με το ύφασμα που θα διαλέξετε για την κουρτίνα σας, μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα ύψος που θα σταματάει 1 εκατοστό πιο ψηλά από το πάτωμα, είτε να την αφήσετε να ακουμπάει κατά 1 εκατοστό στο πάτωμα. Τα πιο μαλακά αέρινα υφάσματα, είναι μια συχνή επιλογή να ακουμπάνε στο πάτωμα, αν και αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου και προτίμησης.

 Όσον αφορά το πλάτος μετρήστε από τη μία πλευρά του ανοίγματος ως την άλλη και προσθέστε σε αυτό και περίπου 15 εκατοστά από δεξιά και 15 εκατοστά από αριστερά, ώστε να πετύχετε ένα πιο κομψό αποτέλεσμα.

Αν η κουρτίνα που θα επιλέξετε δεν είναι panel, δηλαδή δεν διαθέτει ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο επιθυμείτε να φαίνεται, τότε το θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το συνολικό σας πλάτος Χ2 ώστε οι κουρτίνες σας να σουρώνουν όσο πρέπει ώστε να έχετε ένα πλούσιο αποτέλεσμα. Αν η κουρτίνα που σας αρέσει είναι πολύ λεπτή, τύπου π.χ. βουάλ, τότε αυτό το πλάτος θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί Χ2,5-3 προκειμένου το αποτέλεσμα να φαίνεται εξίσου πληθωρικό.

Επομένως για ένα άνοιγμα για παράδειγμα 140 πλάτος x 280 ύψος, η τελική διάσταση που θα πρέπει να καλύψετε είναι 280 πλάτος x 280 ύψος, το οποίο μπορείτε να καλύψετε είτε με 1 φύλλο κουρτίνας σε αυτό το μέγεθος είτε με 2 φύλλα σε μέγεθος 140×280.

Επιλέξτε τη σκίαση που σας ταιριάζει

Πόσο φως θέλετε να επιτρέπει η κουρτίνα σας στο χώρο;

Χαμηλή Σκίαση: Οι κουρτίνες με χαμηλή σκίαση είναι πολύ λεπτές, σε πολλές περιπτώσεις σαν γάζες, με μεγάλη διαφάνεια που επιτρέπει στο φως να εισχωρεί με ευκολία στον χώρο. Οι κουρτίνες χαμηλής σκίασης είναι ιδανικές για δωμάτια τα οποία θέλετε να είναι πάντα φωτεινά, όπως το σαλόνι και η κουζίνα και σαν εσωτερικές σε περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε μια κουρτίνα μέτριας ή υψηλής σκίασης με μια χαμηλής για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μέτρια Σκίαση: Όταν μιλάμε για μέτρια σκίαση, αναφερόμαστε σε κουρτίνες οι οποίες έχουν μεν ένα ποσοστό αδιαφάνειας αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν στο φως του ήλιου να τις διαπερνά. Είναι η ιδανική επιλογή για ένα δωμάτιο που δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια και θέλετε να την περιορίσετε, χωρίς όμως να το σκοτεινιάσετε.

Υψηλή Σκίαση: Η υψηλή σκίαση στις κουρτίνες σημαίνει πως θα αφήσει από λίγο έως ελάχιστο φως να περάσει μέσα στο δωμάτιο. Η χρήση τους συνηθίζετε στα υπνοδωμάτια, όπου θα κρατήσουν μακριά τις ακτίνες του ήλιου αλλά και τα ενοχλητικά βλέμματα.

Blackout: Οι κουρτίνες Blackout ή «κουρτίνες συσκότισης» στα ελληνικά, είναι κουρτίνες απόλυτης σκίασης. Αν καλύψετε το παράθυρό σας με μια κουρτίνα blackout σημαίνει πως από αυτή την επιφάνεια δεν πρόκειται να περάσει καθόλου φως.