Οι πιο συνηθισμένες απορίες όσον αφορά την επιλογή των σωστών ριχταριών είναι:

  • Ποια ριχτάρια είναι κατάλληλα για κάθε εποχή;
  • Πώς θα βρω το σωστό μέγεθος για τους καναπέδες μου και
  • Πώς θα διαλέξω τα πιο ταιριαστά χρώματα στο σπίτι μου;

Βρείτε τις απαντήσεις τους παρακάτω:

Εποχικότητα:

Όσον αφορά τις εποχές, τα ριχτάρια χωρίζονται σε χειμερινά και καλοκαιρινά ή all season, με βάση την ποιοτική τους σύνθεση.

Τα ριχτάρια τα οποία υφαίνονται κυρίως από βαμβάκι θεωρούνται καλοκαιρινά. Το βαμβάκι, είναι μια φυσική πρώτη ύλη, η οποία έχει την ικανότητα να διαπερνάται από τον αέρα, και θεωρείται καταλληλότερο για το καλοκαίρι ως πιο δροσερό.

Μιας και το καλοκαίρι, τα χειμερινά ριχτάρια θα σας ζεστάνουν υπερβολικά, προτιμήστε καλοκαιρινά ή all season ριχτάρια που να έχουν στη σύνθεσή τους και λίγο συνθετικό μέσα (όπως π.χ. 80% βαμβάκι – 20% polyester) για να είναι πιο στητά και να μην ξεστρώνονται τόσο εύκολα.

Το πιο σύνηθες υλικό για το χειμώνα είναι το chenille. Το chenille, και πιο συγκεκριμένα το συνθετικό chenille, είναι ένα ύφασμα που κατασκευάζεται με μίξη ινών από βαμβάκι, polyester ή/και ακρυλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο στητό, βαρύ και πολυτελές ριχτάρι, που πέφτει πιο όμορφα στον καναπέ, είναι όμως πιο ζεστό και δεν συστήνεται για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξαιτίας της ύφανσής τους, τα ριχτάρια από chenille είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διπλής όψης κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απ’ τις 2 πλευρές.

Άλλες ποιότητες ριχταριού που μπορούμε να συναντήσουμε σε χειμερινά ριχτάρια είναι το suede και η οικολογική γούνα, τα οποία βγάζουν ένα ακόμα πιο πολυτελές αποτέλεσμα, ωστόσο πολλές φορές χρειάζονται προσοχή στη συντήρηση, καθώς είναι ευαίσθητα υλικά που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, όπως στεγνό καθάρισμα κ.λπ.

Μέγεθος:

Όσον αφορά το κατάλληλο μέγεθος για τον καναπέ σας, τα ριχτάρια χωρίζονται σε 4 μεγέθη:

  • Πολυθρόνας (ριχτάρια με μέγεθος από 130×170 έως 210×180)
  • Διθέσιου (ριχτάρια με μέγεθος από 170×240 έως 210×250)
  • Τριθέσιου (ριχτάρια με μέγεθος από 170×280 έως 210×310)
  • Τετραθέσιου (ριχτάρια με μέγεθος από 170×320 έως 210×350)

Για να βρείτε ποιο μέγεθος είναι το κατάλληλο για εσάς, αν θέλετε το ριχτάρι να καλύψει όλο τον καναπέ σας και όχι μόνο τα μαξιλάρια του, θα πρέπει με ένα μέτρο ή μια μεζούρα να μετρήσετε την επιφάνεια του καναπέ καθώς και το μπράτσο έως και το σημείο που θέλετε να πέφτει το ριχτάρι.

Αν ο καναπές σας είναι γωνιακός, τότε θα πρέπει να μετρήσετε τα 2 κομμάτια του σαν να είναι ξεχωριστοί καναπέδες και να πάρετε ένα ριχτάρι για το κάθε κομμάτι. Αποφύγετε να πάρετε ένα ενιαίο κομμάτι για να καλύψετε όλο τον καναπέ, καθώς θα ξεστρώνεται πολύ εύκολα και το τέντωμα που θα κάνει στο σημείο που ενώνονται οι καναπέδες θα φαίνεται άκομψο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κατάλληλα ριχτάρια για έναν γωνιακό καναπέ είναι ένα διθέσιου και ένα τριθέσιου καναπέ.

Αν θέλετε να τοποθετήσετε το ριχτάρι στον καναπέ σας απλά για διακόσμηση, χωρίς δηλαδή να καλύψετε όλη του την επιφάνεια, προτιμήστε μια διάσταση μικρότερη από τη δική του: για παράδειγμα αν ο καναπές σας είναι 3θέσιος, επιλέξτε ένα ριχτάρι διθέσιου ή πολυθρόνας, ανάλογα με το πώς έχετε σκεφτεί να το τοποθετήσετε.

Χρώμα & Σχέδιο:

Το τελευταίο βήμα για να βρείτε τα νέα σας ριχτάρια είναι να διαλέξετε το κατάλληλο χρώμα και σχέδιο που θα κάνει το χώρο σας να ξεχωρίσει! Επιλέξτε τα χρησιμοποιώντας τα φίλτρα για να δείτε μόνο τα ριχτάρια που ταιριάζουν με τον δικό σας χώρο και συνδυάστε τα με διακοσμητικά μαξιλάρια, τραβέρσες, κουρτίνες και χαλιά για να ολοκληρώσετε το καθιστικό σας.